Resepi Bòtok Botok Ulam Melàyu
Botok-botok satu hidangan klasik di Johor biasanya orang2 berketurunan Jawa suka makan botok2 tapi sekarang ia menjadi hidangan untuk semua bangsa. Botok2 diperbuat dari campuran rempah ratus ulam.
Satu lagi pasal daun2 ulam.

Resepi bòtok botok ulam melàyu. Di Malaysia botok-botok telah dipelbagaikan dengan ulam raja pegaga pucuk ubi selom pucuk mengkudu daun kaduk tauhu bilis udang dan ikan. Citarasa tradisional ini membuat ramai orang suka akan botok-botok. Kan biasa daun2 ulam dilapis2kan sebelum dibungkus yang ni che mat buat 2 bahagian ada yang dihiris kecil dan ada yang tidak dihiris seperti pucuk ubi dan pucuk betik.
Pada perkongsian ini kami akan mengajarkan anda cara membuat botok-botok ikan tenggiri. Rasanya botok-botok yang daun ulamnya dihiris lebih senang dimakan dan terasa rempah2nya. Satu lagi botok-botok yang ini berbeza sikit dari yang biasa.
UNTUK BOTOK-BOTOK IKAN TENGGIRI -Panaskan kukus ambil sehelai daun pisang yang telah dibersihkan dan dilayur sedikit atas api.

Azie Kitchen Kerabu Jantung Pisang Yang Sedap Resep Masakan Asia Masakan Vegetarian Memasak

Ikan Cencaru Sumbat Recipe Nyonya Food Malaysian Food Asian Cuisine

Kuih Beka Food Vegetables Desserts

Resepi Pulut Kuning Lembut Dengan Tips Best Dari Pakar Terbaik Makanan Nasi Lemak Resep
Komentar
Posting Komentar