Pucuk Kacang Buat Ulam
Memang mudah tumbuh dan membesar pokok kacang. Kalau kat atas tu daun dan pucuk putat ini buah dia.
Pokok kacang botol adalah sejenis tumbuhan sayuran yang tumbuh secara memanjat.

Pucuk kacang buat ulam. Manfaat Kesihatan Peria dikatakan mempunyai kandungan antioksidan dan bersifat. Kacang botol buat ulam ketika makan nasi memang best kan. Cicah dengan sambal belacan ataupun juga dengan budu.
Rasanya kelat masam dan dimakan bersama sambal belacan dan nasi. Khasiat pucuk gajus dipercayai boleh mengelakkan terkena penyakit kanser membantu penghadaman dan sesuai untuk mereka yang menghidap darah tinggi. Ada yang pahit tapi yang kat rumah aku ni tak pahit lemak-lemak kelat rasanya.
Tapi ramai yang tak tahu bahawa pucuk kacang botol juga banyak khasiat dan kegunaannya dalam perubatan. Rajin-rajinlah siram dengan air. Pucuk gajus yang biasa dibuat ulam ialah pucuk gajus muda berwarna merah atau merah perang.
Pucuk dan daun Peria juga boleh dimakan sebagai ulam. Boleh makan sebagai ulam atau dibuat kerabu. Para penyelidik dari Institut Penyelidikan Hutan Malaysia FRIM membuktikan pucuk gajus.
Ini pucuk putat yang selalu orang tanya bila aku tulis aku buat ulam kat rumah. Ambil je biji benih dan timbus dalam tanah. Pucuk mudanya boleh dibuat ulam dengan merebuskannya dan dicecah bersama sambal belacan budu cencalok atau cecahan yang lain.
Ada yang kelat ada yang lemak. Yang dibuat ulam adalah yang muda sebab dia rapuh dan tak keras bersabut. Tak susahpun nak tanam pokok kacang botol ni.

Nasi Ulam Utara Herbed Rice Savoury Food Malaysian Food

Ulam Budu No Cook Meals Foodie Heaven Foodie

Rahsia Alam Ulam Ulaman Ibu Berbicara Makanan Kacang Hijau

Assalammualaikum Salam Sejahtera Dan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Buat Seluruh Rakyat Malaysia Walau Di Mana Sekali Pong Kalian

Komentar
Posting Komentar